Lean-spelet

I dag, vår sista dag för oss testare av vårt nya inregistrerings system på jobbet, så fick vi ha en kurs i Lean-spelet
Jag hade aldrig hört talas om det, ja för nån vecka sen när jag fick programmet för denna jobbvecka i Haparanda, så googlade jag på det såklart, men inte visste jag hur det skulle gå till, var det nåt vi skulle göra på datorn?? Nä inte alls, att den var givande o rolig.
Vi var 9 st, och skulle simulera att vi var ett universitet, som hade folk som gjorde ansökningar till skolan, och det administriva arbetet som utgör behandlingen av ansökningarna, som i verkligeheten kan ta länge, från instans till instans eller från bord till bord.
Jag o en till var "kunden" o skickade ut ansökningar i bestämda tidintervaller, de andra satt på olika stationer; för att tillslut komma tillbaka til kunden med beslutet om de fick avslag eller blev antagna.
Första omgången vi höll på, var vi lite förvirade, stressade, upgifterna hopade sig på våra bord i olika takt, vi hade 33 st låtsade ansökningar, som tog 36 minuter innan alla var behandlade, o reslultaten som jag kollade o vi sen överförde till statistiken hade endast 39% rätta resultat (vi hade facit).
Sen fick vi mer information om lean-tänket; få bort "mudd" alltså slöseri av tid o onödiga rörelser o rutiner, förenkla men bibehålla kvaliten,
den sista o tredje gången vi gjorde spelet gick det hela på 14 minuter o 86% av arbetet var korrekt, o vi var inte stressade...vi hann till o med diskutera med varandra innan vi var klara...
Nu hade vi diskuterat o planerat med varann före arbetet, alla kom med bra förslag till förbättringar....mycket bra, man skulle kunna jobba a lean-modellen var som helst...t o m hemma ;)
Ja, förstår att detta var lite snurrigt skrivet, men i det stora hela går det ut på att man man inte håller på att göra del jobb, efter deljobb...utan gör ett jobb från början till slutet innan man forstätter med nästa...eller nåt sånt.
 
Fakta från Wikepedia
 

Allmänt om LEAN[redigera | redigera wikitext]

Toyotas produktionssystem TPS syftar till att erhålla högsta kvalitet, kortast ledtid och lägst kostnad. TPS's grundprinciper [1] är Just-in-time (JIT) och Jidoka.

  • Just-in-time bygger på att samtliga flöden i ett företag (produktion, information och materialhantering) ska löpa jämnt och förutsägbart efter den takt som kunden efterfrågar produkten/tjänsten. Detta passar repetitiva arbetsuppgifter speciellt väl då t ex planering underlättas. Värt att nämna är även de klassiska ur kundens synvinkel icke värdeadderande sju slöserierna (Muda) som ger ojämna flöden (Mura) bl a pga överbelastning (Muri). De är Överproduktion, Väntan, Onödiga rörelser, Transporter, Felaktiga processer, Lager och Defekter. Sedermera har de kompletterats med bl a Outnyttjad kompetens.
  • Jidoka bygger på att kvalitet byggs in i en produkt/tjänst från början så att sena kostsamma fel, t ex garantiåtgärder, inte uppstår.

Toyota har sedermera utvecklat TPS till det företagsgemensamma The Toyota Way, dvs fem kärnvärderingar där Kaizen (ständig förbättring) och Respekt för individen löper som en röd tråd.

  • Inom Kaizen betonas att anta utmaningen att upprätthålla en långsiktig vision, att se problemen och använda dem som grund för lärande och förbättringar i syfte att bli bättre samt att utgå från verkliga fakta (Genchi Genbutsu - Gå och se).
  • Respekt för individen innebär att förstå att man arbetar med något som tillför värde, att respektera varandras yrkesroller genom förståelse och förtroende och ta ansvar samt att genom samarbete och lärande öka kunnandet och prestera bättre. Team-work är centralt.